Nasza szkoła przygotowała kompleksowy program zdrowego wyżywienia dla uczniów. Zdajemy sobie sprawę, że ta kwestia prawidłowego żywienia jest ważna dla wszystkich dzieci.


  • Dwudaniowy obiad

    Dwudaniowy obiad

    Obiady w naszej szkole serwowane są w profesjonalnie przygotowanej stołówce, przez zaufaną firmę cateringową. Jadłospisy są na bieżąco przygotowywane przez współpracującego ze szkołą dietetyka. Uwzględniamy również szczególną dietę indywidualną.

  • Serwowanie posiłków

    Serwowanie posiłków

    Serwowanie posiłków odbywa się w sposób zoptymalizowany pod kątem potrzeb i możliwości uczniów. Zupa podawana jest podczas pierwszej przerwy śniadaniowej (15 minut). Następnie uczniowie mają lekcję. Drugie danie serwowane jest podczas kolejnej przerwy. Taki sposób zachęca do konsumpcji obydwu dań oraz nie wymusza zjedzenia zbyt dużo na raz.

  • Kultura jedzenia

    Kultura jedzenia

    Każdy posiłek w naszej stołówce rozpoczyna się krótką modlitwą. Uczniowie sami nakładają sobie porcje. Sami także nakrywają do stołów oraz sprzątają naczynia. Używamy półmisków, waz, porcelanowej zastawy oraz stalowych sztućców. Nadzór nad porządkiem podczas obiadów sprawują pracownicy firmy cateringowej, nauczyciele oraz specjalnie wyznaczeni dyżurni.

  • II śniadanie

    II śniadanie

    Dodatkowo dzieci mogą przynosić do szkoły II śniadanie (jest przewidziana odpowiednia przerwa śniadaniowa). Przez cały dzień zapewniamy dostęp do wody z dystrybutorów Uczestniczymy także w programach owoce i mleko w szkole (w miarę ich dostępności).

  • Słodki czwartek

    Słodki czwartek

    Dobrą praktyką w naszej szkole, jest zwyczaj, iż słodycze (słodkie bułki, rogaliki, batony musli, żelki itp.), przynoszone są przez dzieci wyłącznie we czwartek (tzw. słodki czwartek). Zabronione jest natomiast przynoszenie przez uczniów batonów czekoladowych, czekolad, chipsów, chrupek, napojów gazowanych, soków itp. niezależnie od dnia tygodnia.